Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Θέσεις – Διεκδικήσεις για την Προσχολική Αγωγή

Σε συνάντηση εκπροσώπων του συλλόγου μας με την αρμόδια αντιδήμαρχο Χανίων κ. Χατζηδάκη και την πρόεδρο ΔΟΚΟΙΠ κ Χαριτάκη καταθέσαμε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΘΕΣΕΙΣ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Να ιδρυθούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που χρειάζονται για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
- Κανένα παιδί άνεργου, χαμηλόμισθου ή μικρού επαγγελματία έξω από τους παιδικούς.
- Άμεση ίδρυση ενός τουλάχιστο  βρεφικού σταθμού στην πόλη μας.
Αποτελεί πρόκληση η αναλογία 5 μόλις δημοτικών σταθμών για  ολόκληρη την πόλη των Χανίων.
Αποτελεί παράδοξο η ύπαρξη ενός μόνο βρεφικού σε ολόκληρη την πόλη.

Κανένας βρεφονηπιακός σταθμός να μην κλείσει.
-   Να υπάρξει συγκεκριμένη και άμεση δέσμευση από τη νέα αρχή του καλλικράτειου δήμου για συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών που δημιουργήθηκαν και στελεχώθηκαν μέσω κοινοτικών και άλλων προγραμμάτων.
-   Κανένας εργαζόμενος σε βρεφονηπιακό να μην απολυθεί. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι  που εργάζονται  για τη φύλαξη, φροντίδα και εκπαίδευση που χρόνια τώρα προσφέρουν στα παιδιά μας.

Προσλήψεις για την ασφαλή και παιδαγωγικά ορθή λειτουργία των παιδικών σταθμών με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας και τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες.
-   Να γίνουν προσλήψεις ώστε να σταματήσει η υπερσυγκέντρωση παιδιών ανά παιδαγωγό, τα υπερμεγέθη τμήματα και οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό, η δυσλειτουργία τελικά στους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας,  
-   Όχι στους παιδικούς σταθμούς -παιδοφυλακτήρια. Η αύξηση του ωραρίου του προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς πλήττει την παιδαγωγική λειτουργία του θεσμού.
Δε νοείται ενίσχυση των παιδικών σταθμών και της προσχολικής αγωγής, χωρίς την ενίσχυση των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτήν, στις συνθήκες, τους όρους και την προοπτική της εργασίας τους.

Σχεδιασμένη δημοτική πολιτική για τη μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς με προοπτική την οριστική κατάργησή τους.
-   Καμία αύξηση σε τροφεία.
Οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια πληρώνουν ήδη πολλά. Δεν αντέχουν να πληρώνουν πια για την εκπαίδευση των παιδιών.

Δίχρονη προσχολική αγωγή καθολική, δημόσια και δωρεάν.
- Κανένα προνήπιο να μη βρεθεί εκτός νηπιαγωγείου την ερχόμενη χρονιά.
- Άμεσα να ευρεθούν και να αξιοποιηθούν απ’ το δήμο χώροι κατάλληλοι για τη στέγαση νηπιαγωγείων.
Η φοίτηση των παιδιών μας στο νηπιαγωγείο δεν είναι δυνατό να είναι αποτέλεσμα… κλήρωσης!
Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες επιβάλλουν τη δίχρονη προσχολική αγωγή.
Κάθε προνήπιο έχει ανάγκη και δικαίωμα να μετέχει στην προσχολική αγωγή και το κράτος είναι υποχρεωμένο να του την παρέχει. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί άνιση μεταχείριση και αναπαράγει διακρίσεις και αδικία ανάμεσα στα παιδιά.
Ως Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας θα εργαστούμε για την προώθηση του παραπάνω πλαισίου με όλες τις δυνάμεις μας.
Για το σκοπό αυτό δηλώνουμε την επιθυμία μας για συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή και την καλούμε να αποφασίσει τολμηρά για το καλό των παιδιών μας, που ‘ναι η ίδια η ελπίδα και η προοπτική αυτού του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου