Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας

Αγαπητοί γονείς,
την Τετάρτη 25/5 μέλη του Συλλόγου μας συναντήθηκαν με την αντιδήμαρχο παιδείας κα Χατζηδάκη και την πρόεδρο ΔΟΚΟΙΠ κα Χαριτάκη.
Εκεί καταθέσαμε ψήφισμα σχετικό με τους παιδικούς σταθμούς και την προσχολική αγωγή (αναζητήστε το στο blog του Συλλόγου μας gonpreschool.blogspot.com).

Στη συζήτηση που έγινε μεταξύ άλλων:
Θέσαμε: Οι παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει μόνο ένας βρεφικός για ολόκληρη την πόλη. Άμεσα να δημιουργηθεί ένας τουλάχιστο ακόμα.
Μας απάντησαν:  Αν και αναγνωρίζεται η ανάγκη και ειδικά για την ίδρυση νέου βρεοφονηπιακού, υπάρχει μεγάλη στενότητα στα οικονομικά του Δήμου.
Θέσαμε: Το προσωπικό που υπάρχει στους σταθμούς δεν επαρκεί με αποτέλεσμα οι σταθμοί να οδηγούνται σε μεγάλες δυσλειτουργίες. Χρειάζεται να ανοίξουν νέες θέσεις και να γίνουν προσλήψεις.
Μας απάντησαν: Θα γίνουν κάποιες προσλήψεις με 11μηνες συμβάσεις οι οποίες όμως θα γίνουν για την κάλυψη κενών που έχουν προκύψει λόγο αδειοδότησης προσωπικού. Η κάλυψη θέσεων βοηθητικού προσωπικού θα γίνει με μετατάξεις από άλλα κοινωφελή ιδρύματα (πχ ΚΑΠΗ).
Θέσαμε: Να αναλάβει ο δήμος την υποχρέωση για συνέχιση της λειτουργίας των περιαστικών σταθμών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν δημιουργηθεί με βάση διάφορα προγράμματα.
Μας απάντησαν: Οι σταθμοί αυτοί δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της νέας δημοτικής επιχείρησης ΔΟΚΟΙΠ και ως εκ τούτου δε δεσμεύεται ο Δήμος για τη συνέχιση της λειτουργίας τους μετά τη λήξη των προγραμμάτων
Θέσαμε: Να δεσμευτεί ο Δήμος ότι δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις σε τροφεία, με βάση ότι ήδη το οικογενειακό εισόδημα είναι πολύ πιεσμένο και δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο για πράγματα που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν.
Μας απάντησαν: Υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα στα τροφεία της πόλης (που είναι χαμηλά) και στα τροφεία στους περιαστικούς, που μετά τις συνενώσεις θα πρέπει να εξισορροπήσουν.
Συμπεράσματα δικά μας:
1. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί (τέτοιος λχ ο βρεφονηπιακός Ακρωτηρίου)το επόμενο διάστημα και μετά τη λήξη των προγραμμάτων με βάση τα οποία λειτουργούν, απειλούνται με κλείσιμο.
2. Θα συνεχίσει η ζοφερή κατάσταση στους παιδικούς με ελλείψεις στο προσωπικό την ώρα που αυξάνεται κατά πολύ η ζήτηση και περισσότερα παιδάκια περιμένουν στην… «ουρά».
3. Αναμένουμε αυξήσεις στα τροφεία χάριν… «εξισορρόπησης», άλλο ένα χαράτσι ενώ τα έσοδά μας κατρακυλούν ολοένα.
Κι όλα τα παραπάνω φυσικά με την επίκληση των δεινών οικονομικών του δήμου Χανίων αλλά σε βάρος της χανιώτικής οικογένειας, λες και τα δικά μας οικονομικά είναι… «ανθηρά».
Μπορεί να γίνει αλλιώς;
Μας έρχονται πληροφορίες από όλη την Ελλάδα που παραδειγματίζουν σε διάφορα επίπεδα.
Λόγου χάριν, o δήμος Πετρούπολης με πληθυσμό 48.327 με βάση την καταγραφή του 2010 χρωστάει συνολικά σε τράπεζες και στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων 7.827.253 ευρώ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την εκεί δημοτική αρχή να καταργήσει τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να οργανώσει τμήματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά (διαβάστε http://www.petroupoli.gr/). Ένα δείγμα για το τι μπορεί να γίνει όταν υπάρχει η πολιτική πρόθεση ακόμα και σε περίοδο κρίσης. Γιατί όχι ο Δήμος Χανίων με τον κατά πολύ πιο μειωμένο συντελεστή χρέους ανά κάτοικο; Το θέμα είναι ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;
Άλλο ένα παράδειγμα, διαφορετικής φύσεως: Ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Χαϊδαρίου (http://syllogosgoneonhaidariou.blogspot.com/) με την οργάνωση και τη δράση των γονέων που ενωμένοι αντιστάθηκαν στις υπέρογκες αυξήσεις που επιχείρησε να περάσει ο Δήμος και αρνήθηκαν την καταβολή τροφείων, ανάγκασαν τη δημοτική αρχή Χαϊδαρίου να αλλάξει απόφαση και να μειώσει τις αυξήσεις κατά 85% και συνεχίζουν μέχρι να ακυρώσουν το σύνολο της αύξησης. Να που ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ.
Ο κλήρος, λοιπόν, πέφτει σε μας τους γονείς και το ερώτημα είναι: Θα το παλέψουμε; Στην ερώτηση ο Σύλλογός μας απαντά θετικά.
Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τους παιδικούς σταθμούς, την Παρασκευή 24/6 να είμαστε κι εμείς παρόντες. ΌΣΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΚΕΙ!
Να πάρουμε την υπόθεση πάνω μας! Να θυμίσουμε στους τοπικούς άρχοντες ότι εκτός από υποχρεώσεις, οι δημότες και γονείς μικρών παιδιών έχουμε και ανάγκες! Καμιά απόφαση ερήμην μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου